table-full-of-vegetables

90-дневната диета е сред най-предпочитаните режими за отслабване, тъй като при нея не се налага да се отказваме от любимите си храни. Имаме право да похапваме дори някои изкушения като сладолед или шоколад, стига, разбира се, да се придържаме към разделното хранене, което стои в основата на диетата.

Докато спазваме този хранителен режим, в продължение на 90 дни редуваме белтъчен, бобов, въглехидратен и плодов ден. Когато и четвъртият ден мине, започваме редуването отначало. Всеки 29-ти ден пък е разтоварващ и е желателно през него да приемаме единствено вода.

Подари естеството си 90-дневната диета е подходяща, както за хора, които консумират месо, така и за вегетарианци и вегани. Ако вие сте от втората група и искате да се придържате към нея, но не сте сигурни какви храни да включите в менюто си, вижте няколко примерни възможности.

Първи ден – Белтъчен

Както сами се досещате, през този ден можете да приемате продукти, богати на белтъчини.

Закуска: Ябълки, портокали, ягоди, малини, круши или друг плод по избор. Можете да похапвате на корем, но е важно да се придържате само към един определен вид.

Обяд: 100 г тофу/100 г сайтан/100 г сирене/100 г кашкавал + 300 г зеленчукова салата по избор/300 г задушени зеленчуци + 1 пълнозърнеста филия хляб (по желание).

Вечеря: Същата като обяда, по възможност без хляба.

Втори ден – Бобов

През този ден можете да консумирате бобови храни, зеленчуци и плодове.

Закуска: Плод по избор. Не забравяйте да не смесвате плодовете.

Обяд: 300 г яхния от грах/300 ориз със зеленчуци/ 300 г бобена супа/ 300 г картофи на фурна + 150 г зеленчукова салата по избор + 1 филия пълнозърнест хляб.

Вечеря: Същата като обяда, но без хляб.

Трети ден – Въглехидратен

Това е денят, през който можете да се поглезите дори със захарни и тестени изделия.

Закуска: Плод по избор.

Обяд: 400 г спагети с гъби, лук, чесън, кисели краставички и доматен сос/ 400 г пица със зеленчуци по избор.

Вечеря: 200 г зеленчукова салата по избор, 4 блокчета черен шоколад (без мляко)/ малка купичка сладолед от растителна сметана.

Четвърти ден – Плодов

През този ден е желателно да се консумират само плодове. Ако обаче не сте техни големи почитатели, можете да ги замените със зеленчуци.

Закуска: Плод по избор.

Обяд: 350 г салата от домати с маслини и лук/350 г зеле с моркови/350 г зеленчукова супа/350 г спаначена супа/350 г салата от цвекло и моркови.

Вечеря: Плод по избор.

Двадесет и девети ден – Воден

Това е най-тежкият ден от диетата, защото в него се приема само вода.

ВНИМАНИЕ!!! Важни уточнения!

  • Диетата е благоприятна за хора, които страдат от високо кръвно налягане, но не и за такива, при които се наблюдава хипотония. Не се препоръчва и на лица, които страдат от хронични заболявания. Ако имате съмнения за състоянието си, не започвайте хранителния режим, преди да сте се консултирали с вашия личен лекар или диетолог;
  • За да е ефикасна диетата, е добре отделните хранения да се извършват през равни интервали от по 3-4 часа. Докато спазвате режима, се опитайте да закусвате в 9.00 часа и да не обядвате по-рано от 12.00 часа. По възможност не вечеряйте по-късно от 18.00 часа;
  • По време на диетата е желателно да не се консумира алкохол. Кафето и чаят са разрешени, но не те не бива да бъдат подсладени;
  • Всяко ядене на плод се приема за едно хранене. Приемането на фрешове и сурови ядки – също. Последните могат да се приемат както в плодовия ден, така и във въглехридратния;
  • По време на диетата имате право да използвате подправки и растителни масла, но е желателно количеството на солта и мазнината да бъде минимално;
  • За да постигнете по-бърз ефект, не забравяйте да се движите и да приемате поне по 1.5 л вода дневно;
  • Имайте предвид, че всеки организъм е индивидуален, затова и отслабването при различните хора може да е различно. Все пак, колкото повече излишни килограми имате за сваляне, толкова повече ще отслабнете.

Снимка: Freepik

3 thoughts on “90-дневна диета за вегани и вегетарианци

    • Докато спазваме този хранителен режим, в продължение на 90 дни редуваме белтъчен, бобов, въглехидратен и плодов ден. Когато и четвъртият ден мине, започваме редуването отначало. Всеки 29-ти ден пък е разтоварващ и е желателно през него да приемаме единствено вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*
Website