a9e9e063-d94b-42e0-b240-d3688a8e989f

Готвенето у дома отдавна се слави с положителните си страни. За никого не е тайна, че домашно приготвената храна е по-здравословна, вкусна и диетична. Оказва се, че обаче че преимуществата на кулинарните опити извършени вкъщи, не се изчерпват дотук.

Приготвянето на различни ястия е истински лек срещу стреса и лошото настроение. До това любопитно заключение стигнаха учени от университета в Отаго, Нова Зеландия, пишат западни медии. Според изследователите изпълняването на малки, но креативни задачи ежедневно, ни кара да изпитваме задоволство от живота и да се чувстваме по-щастливи и спокойни.

Извода специалистите направили, след като наблюдавали 658 души в продължение на две седмици. В хода на изследването те открили, че при извършването на дейности като печене и готвене, които изискват и малка доза творчество, наблюдаваните от тях хора се чувстват много по-ентусиазирани и с охота очакват заниманията, които следващият ден ще им поднесе.

От дневниците, които участниците в изследването са си водили, също така станало ясно, че те не просто се чувстват по-щастливи, но и придобиват усещането за личностно израстване. Ето защо този вид дейности могат да се разглеждат и като своеобразна медитация.

Това не е първото изследване, разглеждащо готвенето като терапия за някои душевни проблеми. През последните няколко години все повече психолози твърдят, че печенето и останалите занимания, които извършваме в кухнята, допринасят за справянето с тревожност, депресия и паника.

Когато съм в кухнята и измервам брашно или масло, което ползвам за дадена рецепта, усещам, че всичко е под контрол и съм спокоен. Това е много важно при моето състояние, заради което често усещам паника и несигурност, коментира кулинар, диагностициран с маниакална депресия.

 

 

 

 

 

 

 

Снимка: <a href=’http://www.freepik.com/free-photo/children-cooking-with-their-mother-and-throwing-flour_984514.htm’>Designed by Freepik</a>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*
Website