dsc_0066Сиропът от бъзак е мощен имуностимулатор, който е особено полезен през зимните месеци. Той подсилва организма и чревната флора, бори се успешно с различни вируси, запека и високата температура. Съществуват твърдения, че действа и противораково. 

Необходими продукти:

  • бъзак
  • мед

Начин на приготвяне: За да направите сиропа, трябва да си осигурите добре узрял бъзак. Обикновено той е подходящ за бране в края на август или началото на септември. При брането, късайте букетчета, в които всички зрънца са добре оцветени.

Не бива да допускането нито едно зелено топченце, тъй като в този си вид бъзакът е отровен. Събраните букетчета наронете върху внимателно върху чиста и суха чиния. В дълбок буркан подредете ред мед.

Отгоре го засипете с ред бъзак. Редувайте така двата продукта, като завършите с мед. Запълнете само 2/3 от буркана и го затворете със суха капачка. Оставете съда на студено и тъмно място за четиридесет дни.

След това прецедете сиропа през чиста цедка или тензух. Отделената течност поставете в буркан или стъклена бутилка. Съхранявайте на студено и тъмно място. Приемайте по 1 с.л. на ден.

По рецепта на Земя назаем

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*
Website